Feketeláp

0

december 29, 2013 by Narmor

 

“A szerepjátékok hajnalán a kampány és a hozzá tartozó háttér előre meghatározott dolgok voltak. Mondhatnánk azt is, hogy megelőzte magát a szerepjátékot is, mikor Dave Arneson átültette David Wesely Braunstein játékának ötleteit saját Blackmoor kampányába. Kicsit később Gary Gygax létrehozta a Greyhawkot. Miután leszűrték a tapasztalatokat ezekből a kampányokból, megírták az első szerepjátékot. Az azóta eltelt években is a kampány maradt a középpontban. Mégis nagyon kevés szerepjáték foglal magába teljesen bevetésre kész hátteret a szabályok mellett.

A szerepjátékok határait csak a játékvezető és játékosai fantáziája szabja meg. Elsőre sok játékvezető elrettenthet a feladat, hogy a szabályok elsajátítása mellet még a kampány hátterét is neki kell megalkotnia. Sokan azt a tanácsot adják, hogy kezdjünk kicsiben, és csak egy kazamata közelében fekvő kis várost vagy falut dolgozzunk ki részleteiben a kampány kezdeti fókuszaként. Ahogy a játékvezető tapasztaltabb lesz, később folyamatosan kibővítheti a kezdeti környezetet, és olyan mértékben teheti élővé a kampány hátterét, amennyire csak szeretné.

Akármennyire jó is ez a tanács, azért jó lenne példákat látni arra, hogy néz ki egy élő kampányháttér. A Feketeláp nem arra hivatott, hogy a régebbi kiadások határait definiálja, hanem inkább feltárja a bennük rejlő lehetőségeket, megmutassa a játékvezetőknek, hogyan rendszerezhetik saját kampányaikat és nem utolsó sorban, hogy ihletforrás legyen.

A Feketeláp azért készült, hogy felidézze a legkorábbi kampányait a világ legnépszerűbb szerepjátékának. Egy veszélyekkel teli vadonban játszódik, ahol hatalmas kincsekre lelhetnek a kalandozók.  A térkép hexráccsal ellátott, egyes hexekhez pedig helyszínek kapcsolódnak. Ezeket a helyszíneket röviden néhány bekezdésben vázolom. A legtöbb helyszín támpontként szolgál a játékvezetőnek, hogy saját maga dolgozhassa ki a részleteket. Ráadásként a földrajzi jellegzetességek, szervezetek és több hexre kiterjedő birodalmak is ismertetésre kerülnek.”

Feketeláp

 


0 comments »

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.